Thì quá khứ tiếp diễn là một trong 16 Thì trong tiếng Anh, được dùng khi bạn muốn diễn tả về một sự việc đang xảy ra tại một mốc thời gian xác định trong quá khứ.

Bạn đang xem: Bài tập thì quá khứ tiếp diễn

ÔN TẬP LẠI KIẾN THỨC TRƯỚC KHI LÀM BÀI TẠI ĐÂY

Bài 1: Chia động từ ở thì quá khứ tiếp diễn hoặc quá khứ đơn thích hợp

1. James saw/ was seeing the accident when she was catching the bus.

2. What were you doing/ did you do when I called?

3. I didn’t visit/ weren’t visiting him last summer holiday.

4. It rained/ was raining heavily last March.

5. While people were talking to each other, she read/ was reading her book.

6. My brother was eating/ ate hamburgers every weekend last month.

7. While we were running/ ran in the park, Mary fell over.

8. Did you find/ Were you finding your keys yesterday?

9. Who was she dancing/ did she dance with at the party last night?

10. They were watching/ watched football on TV at 10 p.m. yesterday.

Bài 2: Chọn đáp án đúng

1. We …… on the lake when it started to rain so we went home.

A. finished

B. finishing

C. were finishing

D. are finishing

2. My dad found some money while he …… his suitcase.

A. packing

B. package

C. are packing

D. was packing

3. My brother ……… in Ireland when he met his girlfriend.

A. study

B. was studying

C. were study

D. was study

4. My grandma tried pizza for the first time while she ………. in Italy.

A. staying

B. is staying

C. is stayed

D. was staying

5. My mom ………. in the sea when she saw a dolphin.

A. was swimming

B. was swiming

C. were swimming

D. were swiming

6. ……. it ……. when you woke up this morning?

A. Is….raining

B. was ….. raining

C. is….rain

D.were…… raining

7. What …….. when the teacher came?

A. were you doing

B. was you doing

C. are you doing

D. are you doing

8. What did you watch on TV while you …….. dinner yesterday?

A. were having

B. was having

C. were haveing

D. was haveing

9. The man ………. his letter in the post office at that time.

A. is sending

B. was sending

C. sending

D. was senting

10. It ………and cloudy when we left Ireland.

A. was rain

B. was raining

C. is raining

D. raining

Cùng Patado chinh phục thì quá khứ đơn một cách dễ dàng với tổng hợp kiến thức liên quan.

Bài 3: Tìm và sửa lỗi sai trong những câu dưới đây

1. He was play game when she called him.

2. Was you study Math at 8 p.m last night?

3. What was you do while your mother was making lunch?

4. Where did you went in this time last Sunday?

5. While I am listening to music, I heard the doorbell.

6. The sun shining in Pointe-d-Pitre when I left Dublin.

7. I did my homework and my parents were watched the new when the phone rang.

8. They watch football on TV at 7 p.m yesterday.

9. While people were talking to each other, he read his book.

10. Who is she dancing with at the party last night?

Hệ thống hóa ngữ pháp tiếng Anh cơ bản cho người mới bắt đầu đầy đủ và chi tiết nhất.

Bài 4: Biến đổi các câu sau sang dạng phủ định và nghi vấn

1. Your sister was finishing in the lake while I was building a fire.

⇒ ………………………………………………………………………

⇒ ………………………………………………………………………

2. He was learning how to windsurf yesterday at eleven o’clock.

⇒ ………………………………………………………………………

⇒ ………………………………………………………………………

3. It was snowing there. The kids are playing and building snowmen.

⇒ ………………………………………………………………………

⇒ ………………………………………………………………………

4. They were playing a game when you arrived.

⇒ ………………………………………………………………………

⇒ ………………………………………………………………………

5. She was cooking when I came yesterday.

⇒ ………………………………………………………………………

⇒ ………………………………………………………………………

Bài 5: Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không đổi

I were sleeping and the fire started.

⇒ ……………………………………………………………………….

It began to rain and what was he doing.

⇒ ……………………………………………………………………….

The farmer started wishing and he was ploughing the field.

⇒ ……………………………………………………………………….

She came and what were you doing?

⇒ ……………………………………………………………………….

Jackson was reading a book and his mother came in.

⇒ ……………………………………………………………………….

We were working in the field and the volcano erupted.

⇒ ……………………………………………………………………….

Thực hành nhuần nhuyễn với bài tập thì quá khứ đơn đầy đủ có đáp án chuẩn

Bài 6: Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc ở thì quá khứ tiếp diễn.

1. At this time last year, they (build) this house.

2. I (drive) my car very fast when you called me.

3. I (chat) with my friends while my teacher (teach) the lesson yesterday.

4. My father (watch) TV when I got home.

5. At this time yesterday, I (prepare) for my son’s birthday party.

6. What you (do) at 8 pm yesterday?

7. Where you (go) when I saw you last weekend?

8. They (not go) to school when I met them yesterday.

9. My mother (not do) the housework when my father came home.

10. My sister (read) books while my brother (play) football yesterday afternoon.

Bài 7: Use your own ideas to complete the sentences.Use the past continuous

1 Matt phoned while we …………..

2 The doorbell rang while I ……….

3 We saw an accident while we ……….

4 Ann fell asleep whiel she ……….

5 The television was on, but nobody ……….

Bài 8:Hoàn thành những câu phủ định sau

(Make negative sentences) statements and questions.

1. …………………… a shower at 7 o’clock. (I | not have)

2.………………… computer games when I came back home? (you | not play)

3………………… on the beach all day. (I | not lie)

4……………… when you saw us. (we | not argue)

5………………… between one and two o’clock? (John and Marry | not work)

6…………………… on your seat when you wanted to sit down. (Sam | not sit)

7…………………… anything at that moment. (they | not do)

8………………………… to the airport at 11 o’clock? (Mr. Jones | not drive)

Bài 9: (Peter and his girlfriend Sara were at a restaurant during their lunch break. Make questions in the past continuous to ask about them).

1. Where ………………………………………………………..?

At a table by the window.

2. What ………………………………………………………… ?

Coffee with milk and a glass of orange juice.

3. What ……………… Peter …………………………….. ?

4. The orange juice. …………………………………………………… anything?

No, nothing. They were not hungry.

5. What ………………. Sara…………………………….?

A white pullover and black jeans.

6. How ……………. she …………………… in her outfit?

7. She was really pretty. ……………. they …………………… anything special?

Not really. They were just talking.

8. What ……………………………………………….. about?

About their friends from school.

9. How ………. Peter ……………… at the restaurant?

He was quite happy and relaxed.

Xem thêm: Các Cách Sửa Lỗi Màn Hình Đen Windows 10 Đen Xì, Các Cách Sửa Lỗi Màn Hình Đen Windows 10

Bài 10: (The Thomas family. What were they doing on Saturday at 8 o’clock?)

1. Mr. Thomas ……………. (cook) dinner in the kitchen. Mrs. Thompas ………………. (clean) their car in front of their house. John and Marry ……………. (sit) in the hall near the fireplace.

2. Jack, their 11 years old son, …………………. (read) Shakespeare’s sonnets.

3. Eve, at the age of 16, ………………………. (play) with Barbies.

4. Their grandma and grandpa ………………. (have) a good time.

5. Their grandma …………………………. (exercise) in the gym.

6. Their grandpa ……………………. (iron) shirts and socks in the living room.

7. They also had two pets. And do you know what they …………………. (do)?

8. Spot, the puppy, …………………. (catch) mice in the garden.

9. And Bill, the little cute kitten, ………………. (fight) with neighbour’s dog.

Bài 11: Viết câu sử dụng thời quá khứ tiếp diễn

1. They/ play/ tennis/ 10.30 yesterday morning.

.......................................................

2. Ann/ do/ homework/ 5 o’clock this afternoon.

.......................................................

3. My father/ wash/ car/ from five to six.

.......................................................

4. This time last year/ we/ live/ France.

.......................................................

5. The students/ offer/ flowers/ the visitors.

.......................................................

6. I/ cook/ dinner/ half an hour ago.

.......................................................

7. She/ work/ the studio/ that time.

.......................................................

8. What/ you/ do/ from 3 to 6 yesterday afternoon?

.......................................................

Bài 12 Chọn đáp án đúng:

1. The doorbell (rang/ was ringing) while Tom (watched/ was watching) television.

2. How fast (did you drive/ were you driving) when the accident (happened/ was happening)?

3. Anna and Susan (made/ were making) dinner when Martin (arrived/ was arriving) home.

4. The light (went out/ was going out) while we (had/ were having) dinner. But it (came/ was coming) on again after ten minutes.

5. “What (did you do/ were you doing) this time yesterday?”

“I (worked/ was working) on the computer”.

6. It suddenly (began/ was beginning) to rain while Laura (sat/ was sitting) in the garden.

7. Sam (took/ was taking) a photograph of me while I (didn’t look/ wasn’t looking).

8. When I (saw/ was seeing) them, they (tried/ were trying) to find a new hose near their work.

9. I (walked/ was walking) along the street when I suddenly (felt/ was feeling) something hit me in the back. I (didn’t know/ wasn’t knowing) what it was.

10. Last night I (dropped/ was dropping) a plate when I (did/ was doing) the washing up. Fortunately it (didn’t break/ wasn’t breaking).

Giải mã mọi kiến thức liên quan về thì hiện tại hoàn thành tiếp diễn

*

Đáp án bài tập thì quá khứ tiếp diễn

Bài 1:

1. saw

2. were you doing

3. didn’t visit

4. rained

5. was reading

6. ate

7. were running

8. did you find

9. did she dance

10. were watching

Bài 2: Chọn đáp án đúng

1. C

2. D

3. B

4. D

5. A

6. B

7. A

8. A

9. B

10. B

Giải mã mọi kiến thức liên quan về thì hiện tại hoàn thành tiếp diễn

Bài 3: Tìm và sửa lỗi sai trong những câu dưới đây

1. was play ⇒ was playing

2. Was you study ⇒ Was you studying

3. do ⇒ doing

4. did you went ⇒ were you going

5. am ⇒ were

6. shining ⇒ was shining

7. did ⇒ were doing

8. watched ⇒ watching

watch ⇒ were watching

9. read ⇒ was reading

10. is ⇒ was

Bài 4: Biến đổi các câu sau sang dạng phủ định và nghi vấn

1. Your sister was finishing in the lake while I was building a fire.

⇒ Your sister wasn’t finishing in the lake while I was building a fire.

⇒ Was your sister finishing in the lake while I was building a fire.

2. He was learning how to windsurf yesterday at eleven o’clock.

⇒ He wasn’t learning how to windsurf yesterday at eleven o’clock.

⇒ Was he learning how to windsurf yesterday at eleven o’clock.

3. It was snowing there. The kids are playing and building snowmen.

⇒ It wasn’t snowing there. The kids are playing and building snowmen.

*

Bài 5: Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không đổi

1. The fire started while I were sleeping.

2. What was he doing when it began to rain.

3. When the farmer started wishing while he was ploughing the field.

4. What were you doing when she came?

5. His mother came in while Jackson was reading a book.

6. The volcano erupted while we were working in the field.

Bài 6:

1. were building

2. was driving

3. was chatting

4. was watching

5. was preparing

6. were you doing

7. were you going

8. weren’t going

9. wasn’t doing

10. was reading

Bài 7:

1. were having dinner.

2. was having a shower

3. were waiting the bus

4. was reading the paper

5. was watching it

Bài 8;

1. I wasn’t (was not) having

2. Weren’t you playing | Were you not playing?

3. I wasn’t (was not) lying We weren’t (were not) arguing

4. Weren’t John and Marry working

5. Were John and Marry not working?

6. Dick wasn’t (was not) sitting

7. They weren’t (were not) doing

8. Wasn’t Mr. Jones driving | Was Mr. Jones not driving?

Bài 9:

1. Where were they sitting?

2. What were they drinking?

3. What was Peter drinking?

4. Were they eating anything?

5. What was Sara wearing?

6. How was she looking in her outfit?

7. Were they doing anything special?

8. What were they talking | speaking | chatting about?

9. How was Peter feeling at the restaurant?

Bài 10

1. was cooking, was cleaning, were sitting

2. was reading

3. was playing

4. were having

5. was exercising

6. was ironing

7. were doing

8. was catching

9. was fighting

Bài 11

1. They were playing tennis at 10.30 yesterday morning.

2. Ann was doing her homework at 5 o’clock this afternoon.

3. My father was washing his car from five to six.

4. This time last year we were living in France.

5. The students were offering flowers to visitors.

6. I was cooking dinner half an hour ago.

7. She was working at the studio at that time.

8. What were you doing from 3 to 6 yesterday afternoon?

Bài 12: Chọn đáp án đúng:

1. The doorbell (rang/ was ringing) while Tom (watched/ was watching) television.

2. How fast (did you drive/ were you driving) when the accident (happened/ was happening)?

3. Anna and Susan (made/ were making) dinner when Martin (arrived/ was arriving) home.

4. The light (went out/ was going out) while we (had/ were having) dinner. But it (came/ was coming) on again after ten minutes.

5. “What (did you do/ were you doing) this time yesterday?”

“I (worked/ was working) on the computer”.

6. It suddenly (began/ was beginning) to rain while Laura (sat/ was sitting) in the garden.

7. Sam (took/ was taking) a photograph of me while I (didn’t look/ wasn’t looking).

8. When I (saw/ was seeing) them, they (tried/ were trying) to find a new hose near their work.

9. I (walked/ was walking) along the street when I suddenly (felt/ was feeling) something hit me in the back. I (didn’t know/ wasn’t knowing) what it was.

10. Last night I (dropped/ was dropping) a plate when I (did/ was doing) the washing up. Fortunately it (didn’t break/ wasn’t breaking).